21 Ağustos 2010 Cumartesi

Pardus 2009.2 ye Nasıl Güncellenir


Bu yazıyı Pardus un Özgürlük İçin dergisinin 23. sayısı içisi yazmıştım şurayada ekleyimde göz önünde bulunsun dedim.

Merhaba, bu ilk yazımda siz değerli Pardus kullanıcılarına Pardus 2009.1’den Pardus 2009.2 Geronticus eremita’ya nasıl geçebileceğinizden bahsedeceğim.

Şimdi, güncelleme için iki farklı yol var, bunlardan sizin için uygun olanı seçebilir ve birkaç basit işlemi gerçekleştirerek, son sürüm Pardus’unuza kavuşabilirsiniz. Bu yollardan birincisi Paket Yöneticisi ile güncelleme yapmak, ikincisiyse konsol üzerinden 2009.2’ye geçmek.

Paket Yöneticisi ile Güncelleme

İlk ele alacağımız yöntem sistemimizi Paket Yöneticisi ile 2009.2’ye yükseltmek olacak. Ayarlar > Paket Yöneticisi Uygulamasını Yapılandır... > Depolar bölümünden 2009.2 depomuzu sorunsuz bir şekilde ekleyip tamam diyoruz. Bu sadece sürüm çıkmadan önce 2009.2’ye güncelleme yapmak istiyorsanız yapmanız gereken bir işlemdir. Sürüm yayınlandıktan sonra depo adresini değiştirmenize gerek yoktur. Emin olmak için depo adresinin 2009.2’ye ait olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bir sonraki adımda “Güncellemeleri Göster” düğmesine basıyoruz. Burada Paket Yöneticisi depodaki paket listelerini kontroederek sistemimiz için hazır olan güncellenecek paketleri sıralıyor. Kısa bir süre sonra kontrol işlemi bitiyor ve güncelleme almış olan paketler sıralanıyor. Buradan “Bu gruptaki tüm paketleri seç” kutucuğunu işaretleyerek “Paketleri Güncelledüğmesine basıyoruz. İnternet bağlantımızın hızına göre işlem düğmesine basıyoruz. İnternet bağlantımızın hızına göre işlem 15-20 dakika içerisinde bitiyor. Güncelleme işlemi bittikten sonra Paket Yöneticisi’nden işlemin bittiğine dair bir bilgi mesajı
alıyoruz. Açıkta olan uygulamalarımızı kapatıp, dosyalarımızı kayıt ederek sistemimizi yeniden başlatıyoruz.

Konsol Üzerinden Güncelleme

İkinci yöntemimizse (benim en sevdiğim yöntem oluyor aynı zamanda) konsol üzerinden güncelleme yaparak sistemimizi Pardus 2009.2’ye taşımak.

İlk aşama olarak Alt + F2 tuş ikilisiyle açılan pencereye “konsole” yazarak Enter tuşuna basıyoruz. Karşımıza siyah bir konsol ekranı geliyor. Bu ekrana “sudo pisi up” (tırnaklar hariç) yazarak Enter tuşuna basıyoruz. Konsole bizden parolamızı girmemezi isteyecek. Burada parolamızı yazıyoruz ve tekrar Enter tuşuna basıyoruz. Parolamızı yazarken ekrandaki imleçte bir hareket olmayacaktır, sakın ola “parolamı yazamıyorum” diye heyecana kapılmayın.

Aynı Paket Yöneticisi’ndeki gibi konsol ekranında da depolara bakılarak güncellenecek paketlerin listesi, bu paketlerin toplam boyutu görülebiliyor ve bağımlılıklar için ek paketlerin kurulmasını isteyip istemediğimiz soruluyor. Burada bize yönetilen sorulara evet (ya da “e”) yazarak Enter tuşuna basıyoruz ve konsol üzerinden PiSi bizim için (ya da “e”) yazarak Enter tuşuna tüm paketleri indirerek kuruyor.

Güncelleme bittikten sonra sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Sistemimizin açılışıyla
beraber 2009.2’nin keyfini sürmeye başlıyoruz. Ayrıca sisteminizin Pardus
2009.2’ye geçtiğini görmek için KDE menüsü > Bilgisayar > Sistem Bilgileri
yolunu kullanabilirsiniz. İşte son sürüm, pırıl pırıl bir KDE ve Pardus 2009.2
Geronticus eremita karşımızda.

Bu yazıyı ve diğerlerini okumak için Pardus Özgürlük İçin dergisini Buradan veya Buradan indirebilirsiniz.

Kaynak

EkleBunu Sosyal paylaşım Butonu

EkleBunu Sosyal paylaşım Butonu

0 yorum:

Yorum Gönder