9 Ocak 2010 Cumartesi

Linux Kullanmakdan Korkmayın

Linux kullanmayı isteyip işin içinden çıkamayacağını düşünenlere ilk söyleyebileceğim “korkmayın!” . Linux artık “kullanıcı dostu”. Bir klışe olan linux denince akla gelen ürkütücü kodlar yavaş yavaş tarihin tozlu raflarında yerlerini almakta.

Çoğunlukla internet ve bilgisayar kullanıcıları hangi işletim sistemi kullandıklarını bilmezler. İnternete bağlanır, haber sitelerine göz atar, müzik dinler, film izler, sosyal ağlarda vakit geçirir ve oyun oynar. Elbette internetten okey oynayan anneler için ne işletim sisteminin ne de internet tarayıcısının önemi var. Ancak bilgisayar ve internetin hayatımızdaki yeri arttıkça bu sanal aleme olan ilginin de boyutları değişmekte. İnterneti ve bilgisayarı genellikle gençlerin oluşturduğu bir kitle kullanıyorsa işin içinde “merak” kolaylıkla yer almakta. Bilgisayar kullanırken ilk merak ettiğimiz, işletim sistemimizle gelen ( xp, vista, 7, linux, macos) programların alternatiflerini aramakla başlar. Windows media player yerine winamp, İnternet Explorer yerine Mozilla Firefox, Microsoft Office yerine Open office vs. Artık bu merakın sonu farklı işletim sistemlerine doğru gider. Evet, bu yazı Microsoft Windows’dan sıkılan ve bir yerlerde “linux” adını duyup merak edenler için. Tek yapmanız gereken ona bir şans vermek.

Son yıllarda linux kullanıcıları büyük bir ivmeyle artmakta. Bunun nedeni virüsler ve Microsoft tekeli. Yanlış duymadınız. Linux’de virüsler oldukça az, hatta yok demek yanlış olmaz. Bundan dolayı ne anti-virus programına ihtiyacınız var ne ayda bir format atmanıza. Linux’ü cazip kılan bir diğer nokta ise “açık kaynak” felsefesiyle geliştirildiğinden binlerce geliştiricinin elinden geçmesiyle son derece kararlı ve güvenli olmasıdır.
Linux Windows’dan tamamen farklı mantıkta çalışır. Dolayısıyla bu sistemler arasında yazılım alış-verişi bazı özel programlar dışında mümkün değildir. Linux de son kullanıcının ihtiyaç duyacağı hemen hemen her yazılım bulunur. Photoshop yerine Gimp, Msn yerine Pidgin, Winamp yerine Amarok, Windows Office yerine Open Office gibi. Ayrıca, tüm bunların yanı sıra bu programların tamamı ücretsizdir. Kısıtlı lisanslar, aktivasyonlar ve serial aramakla uğraşmazsınız.

Peki nedir kullanıcı dostundan kastımız? Kolay kurulum, donanım sürücülerinini beraberinde getirmesi ve sınırsız kişiselleştirilebilme.
Başlangıç seviyesinde kullanıcılar için seçtiğimiz Linux dağıtımları


Pardus

Milli linux'umuz olan, kullanıcıların masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen TÜBİTAK destekli linux dağıtımı. Kurulumu oldukça basit ve sorunsuz. Adını ve kalitesini dünya da gün geçtikçe arttıran Pardus, son sürümü Pardus 2009 da Kde4 masaüstü yöneticisiyle geliyor. http://www.ozgurlukicin.com/indir/ buradan indirebilirsiniz.
Pardus, çalışan ve kurulan olarak iki farklı cd şeklinde yayınlanmaktadır.Pardus hakkında daha fazla bilgi ve yardım almak için http://www.ozgurlukicin.com/ sitesini kullanabilir. Küçük ipuçlarını, son haberleri ve Pardus hakkında bilinmeyenleri bulabilirsiniz.
Pardus'un yeni sürümü 2009.1 şu an RC aşamasında olup birkaç gün içinde final sürümünün yayınlanması beklenmektedir.


Ubuntu
Linux’ün gittikçe popüler olmasını sağlayan dağıtımların başını Ubuntu çekmekte. Ubuntu, Canonical firmasının desteğini arkasına almış, Debian tabanlı Gnome masaüstü yöneticisiyle gelen bir linux dağıtımı. Kurulumu oldukça basit olan ubuntu, tam anlamıyla bir “kullanıcı dostu”. Kurulumu yaparken bir yandan internete bağlanabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilir, bir yandan ofis dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz.
Her türlü yardım için Ubuntu Türkiye forumlarına başvurabilirsiniz. Ubuntu’nun son sürümünü http://www.ubuntu.com/getubuntu/download buradan indirebilir. Kurulum cd’sini ücretsiz bir şekilde kapınıza kadar https://shipit.ubuntu.com/ adresinden sipariş verebilirsiniz. Ayrıca Ubuntu’nun Kde masaüstü yöneticisiyle beraber gelen Kubuntu, xfce masa üstünü kullannan Xubuntu gibi versiyonları da bulunmakta. Bir çok dil desteği bulunan Ubuntu da Türkçe de yerini almıştır.


Mandriva
Linux’e yeni başlayan “son kullanıcıya” yönelik bir diğer dağıtım ise Mandriva. Mandriva vasayılan KDE ile birlikte kullanılmakta ancak diğer birçok masaüstüne de destek vermektedir. Şık bir görünüşe sahip Mandriva Metisse isminde kendi özel masaüstü efektlerine sahiptir. Donanım tanımada sorun çıkarmamasıyla ünlelen Mandriva’yı “linux kurulumu zordur” düşüncesini yok eden ilk dağıtımlardandır. Ayrıca Mandriva Control Center ile diğer dağıtımlarda yapamadığınız bazı profesyonel ayarları kolayca yapmak mümkün. Birçok programların en yeni versiyonunu bulabileceğiniz Mandriva güncellik anlamında en önde dağıtımlar arasında yer alır. http://www.mandrivaturkiye.com/mandriva-indir.html bu adresten indirebilir ve her türlü yardım için Mandriva Türkiye forumlarına başvurabilirsiniz.


OpenSUSE
Başlangıç seviyesindeki kullanıcı için kolay kurulum ve yönetime sahip olan OpenSUSE tavsiye ettiğimiz dağıtımlar arasında yerini almakta. Profesyonelliğiyle dikkat çeken Opensuse ayrıca çok geniş paket depolarına da sahip. Birçok profesyonel yönetim ayarlarını YAST ile zorlanmadan yapabileceğiniz gibi Windows oyunlarını Wine ile rahatlıkla oynayabilirsiniz. KDE, Gnome, Xfce, Lxde ve daha birçok masaüstü yöneticilerine destek veren Opensuse Wine ve Mono projelerine verdiği destekle dışa açılımda öncü dağıtımlardan. Geniş program yelpazesiyle, güncel paketleriyle, çok sayıda yönetim araçlarıyla birlikte tam anlamıyla bir Linux deneyimi yaşatan Opensuse'yi http://software.opensuse.org/ adresinden indirebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Linux son derece kararlıdır. Ayrıca artık viruslerle uğraşmak zorunda değilsiniz. Anti-virüs programlarının gereksiz yükünden kurtuldunuz. Artık son derece güvenli bir işletim sisteminiz var. Çok daha önemlisi “açık kaynak” felsefesiyle özgürlük dolu dünyaya hoşgeldiniz. Bol Linux dolu günler.
Bu yazı Linux’le tanışmak isteyen son kullanıcılara ufak bilgiler sunması için hazırlanmıştır.


EkleBunu Sosyal paylaşım Butonu

0 yorum:

Yorum Gönder